Historie

Posted by thadmin On juni - 10 - 2012

Historie                                                                                                          (uit het archief)
W.E. van Keeken, het voormalige hoofd Economische Dienst van het provinciale ziekenhuis Duin en Bosch, legde in 1926 de basis voor TC Bakkum op een betonnen baantje vlakbij het terrein van het ziekenhuis. De club die hij oprichtte, TC Bakkum, was in eerste instantie bedoeld voor de personeelsleden van het ziekenhuis die voor ontspanning een balletje sloegen. Van Keeken ontwikkelde zijn ambitite voor de tennissport en in het bijzonder voor de tennisjeugd. Tot 1953, het jaar waarin hij overleed, was hij als o.a. districtsecretaris en jeugdleider van de KNLTB de grote stimulator van de tennissport in de regio Kennemerland. Hij wordt beschouwd als “de ziel van het tennisleven boven het IJ”.

 

Het toernooi
Naar het idee van de toenmalige burgemeester van Castricum C.F. Smeets werd in 1956 aan de officieuze wedstrijden om de clubtitels de naam W.E. van Keeken verbonden.  Op de najaarsvergadering in 1964 werd besloten van het toernooi een jeugdtoernooi te maken. In deze beginperiode lag de toernooileiding in handen van de gebroeders Henk en Frans Wegdam, die deze taak met veel enthousiasme vervulden. In 1975 nam Brenda van Keeken, kleindochter van onze oprichter, de leiding over. Als competitiespeelster en voorzitster van Popeye Goldstar in Amsterdam over veel contacten beschikte, kreeg het toernooi nationale en later internationale allure. Hierdoor en door het feit dat het evenement altijd weer perfect georganiseerd werd, kreeg het toernooi in 1981 van de KNLTB het officiële predicaat:

“Internationale Jeugdtenniskampioenschappen van Nederland”

 

De gastgezinnen
Het toernooi groeide in de jaren uit tot een begrip in Castricum en deze regio, onder andere door het fenomeen “gastgezin”. Alle deelnemende kinderen werden tegen een vergoeding bij pleeggezinnen ondergebracht. Dat dit bij de jonge sterren overkwam als een verademing behoeft geen betoog. Alle kleren werden gewassen, er werd weer normaal gegeten, de knopen aangenaaid, de gaten in de sokken gestopt, kortom men was voor 7 dagen thuis.

De grootste kostenpost op de begroting van het W.E. van Keekentoernooi was toentertijd dan ook de tegemoetkoming in de kosten van kost en inwoning aan de gastgezinnen.

 

Gewijzigde ITF-regels
Traditiegetrouw werden de jeugdige spelers ondergebracht bij gastouders in de omgeving. Echter,  in 2010 wijzigden de ITF-regels ten aanzien van de huisvesting van de spelers. Concreet betekende dit dat de spelers niet meer in gastgezinnen mochten verblijven maar in hotels of jeugdherbergen ondergebracht moesten worden. De reden die de ITF geeft voor deze nieuwe regelgeving is het welzijn van de spelers waarbij de nadruk ligt op de veiligheid van de spelers. Hoewel wij van mening zijn dat dit aspect voor ons toernooi niet van toepassing was, wilde de ITF geen uitzondering maken en dit wereldwijd toepassen. De toernooicommissie betreurde dit ten zeerste. Gastouders waren tenslotte een kracht van het toernooi en maakten het voor de spelers een onvergetelijke ervaring. Daarnaast is deze maatregel kostenverhogend. Na 5 jaar lang de spelers in hotels te hebben gezet, is het weer mogelijk om de spelers te plaatsen in gastgezinnen. De ITF heeft de regel teruggedraaid, wat voor het toernooi heel gunstig is. We hopen als toernooi zo nog meer mensen op het park te hebben, gastgezinnen die komen kijken bij hun speler.

 

De organisatie
Van 2002 tot en met 2014 was de Biesterbos Groep de hoofdsponsor van het toen nog genaamde Biesterbos Open. Vanaf 2015 is Biesterbos geen hoofdsponsor meer en gaat het toernooi verder onder de naam “TC Bakkum Dutch Junior Open”. De commissie, die sinds 1964 verantwoordelijk is voor de organisatie, is een van de vele commissies die T.C. Bakkum rijk is. Deze commissie telt ongeveer 16 enthousiaste T.C. Bakkum leden, allen spelend bij de club, waarvan een aantal ook competitie selectieleden zijn. Een aantal commissieleden zitten nog op school/universiteit en de rest heeft allemaal een baan, maar maken tijd vrij om het belangrijkste en grootste internationale jeugdtennistoernooi van Nederland tijdens hun vakantie te organiseren. In 1987 werd besloten om een aparte Pers- en Sponsoringcommissie te vormen, ten einde de sterk gestegen belangstelling vanuit het bedrijfsleven en de pers in goede banen te leiden.

 

Toernooileiding

 • Toernooileider en voorzitter:                Ronald van der Horst
 • Penningmeester:                                 Ruud Lokenburg
 • Algemene zaken:                                Hans Gielink, Ruud Lokenberg en Joke Kranendonk
 • Wedstrijdleiding:                                 Yvo van der Horst, Laura Brouwer en Tijmen van der Horst
 • Huisvesting:                                        Ges Oosterlaar, Floor Laan, Esmee van der Horst en Claudia Veerkamp
 • Sponsoring:                                        Ronald van der Horst en Ruud Lokenberg
 • Pers:                                                  Jan van der Beek, Bram Kranendonk, Kees Spil,                                                                          Christan van Spanje, Yuna Zweet en Sophie Groen

 

Status
Vanaf 1998 heeft het toernooi de gradatie ITF-categorie II toegekend gekregen. Hiermee is het TC Bakkum Dutch Junior Open  het hoogst gewaardeerde en enige categorie II toernooi tot en met 18 jaar dat in Nederland gehouden wordt. Categorie II wil zeggen dat het toernooi tot de top 25 van jeugdtoernooien over de gehele wereld behoort. Het TC Bakkum Dutch Junior Open vormt samen met het jeugdtoernooi van Wimbledon en toernooien in Duitsland en Zwitserland een sterk Europees jeugdcircuit en trekt ieder jaar dan ook  deelnemers uit de top-100 van de ITF-jeugdranglijst, mede omdat  veel punten te behalen zijn voor deze ranglijst. Jaarlijks schrijven rond de   200 deelnemers uit 35 verschillende landen over de hele wereld zich in. Uiteraard melden ook veel Nederlandse deelnemers zich aan en de KNLTB komt met de geselecteerde jeugd onder leiding van KNLTB bondscoaches.

Toppers 
In het verleden hebben diverse huidige toppers hun opwachting gemaakt op de banen van T.C. Bakkum. Ooit behoorden Grand Slam winnaars als Richard Krajicek en Gustavo Kuerten tot het deelnemersveld evenals spelers als, Michiel Schapers, Paul Dogger, Menno Oosting, Brenda Schultz, Kim van der Horst, Joakim Nystrom, Marcella Mesker,  Jan Siemerink, Martin Verkerk, Sebastian Grosjean, Raemon Sluiter, Sjeng Schalken, Thomas Enqvist, David Prinosil, Dominik Hrbaty, Gael Monfils,  Jo-Wilfried Tsonga,  Andrey Kuznetsov, Jarkko Nieminen, Dudi Sela, Igor Sijsling, Jesse Huta Galung, Kaia Kanepi, Tatiana Golovin, Andrea Petkovic en Dinara Safina.

Reclamemogelijkheden en publiciteit tijdens het toernooi
Het toernooi heeft diverse sponsoren.  Dit zijn Bureau Goals, Fort Advocaten (te Amsterdam), Kondor Wessels (te Amsterdam) en  Stichting Passion 4 People (Sansyl BV). Daarnaast is er nog een groep sponsors die middelen beschikbaar stellen  in ruil voor reclame.  Met oog op de nog immer stijgende lijn van het toernooi, zowel qua kwantiteit als kwaliteit, wil de sponsoringcommissie graag in contact treden met potentiële sponsors.

Voor sponsors is het toernooi interessant omdat:

 • De sponsor wordt geassocieerd met een jong, internationaal en sportief evenement
 • De sponsor tal van mogelijkheden heeft zich te presenteren.  Zie hiervoor onderstaande lijst
 • Er tijdens de week publiek komt uit heel Noord-Holland en met name uit de regio Kennemerland
 • Er in de regionale kranten en op de regionale radio ruimschoots aandacht wordt besteed aan het toernooi
 • Uitnodiging van gasten voor toptennis in het finaleweekend en de jaarlijkse sponsordag op TC Bakkum

Reclamemogelijkheden

 • Op het tennispark: Vlaggen, spandoeken, borden langs de banen, vaandels, windvangers, stickers, parasollen en ballonnen.
 • In het clubhuis: Posters, reclame-monitors.
 • Overig: reclame in huis aan huis bladen, toernooiposter, beschikbaar stellen van middelen voor speciale activiteiten, beschikbaar stellen van toernooibusjes, etenswaren en toernooiprijzen.

Toernooi-informatie 2019
Het toernooi wordt ieder jaar gehouden op tennispark de Vinkebaan, het tennispark van TC Bakkum in Bakkum. Het veeltallige publiek wordt de hele week verwend met tennis van hoog niveau. Winnaar van de afgelopen editie was bij de jongens Carlos Alcaraz Garfia uit Spanje en bij de meisjes Kamilla Bartone uit Letland. Dit jaar wordt het toernooi gehouden van zondag 30 juni t/m zondag 7 juli 2019. De toegang tot het toernooi is de gehele week gratis en er is op de tribunes plaats voor 300 toeschouwers.